Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Πολυτεχνείο: Αποκάλυψη της Απάτης τώρα!


 Σε συνέχεια και προς επιβεβαίωση της προηγούμενης ανάρτησης έρχεται ο συγκλονιστικός διάλογος δύο πρωταγωνιστών της βραδιάς του πολυτεχνείου 17/11/1973.

   Είναι ο διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Σταμέλου (μηχανολόγου) – μέλους της συντονιστικής του πολυτεχνείου και του Μιχάλη Γουνελά – επικεφαλής των αρμάτων μάχης που επενέβησαν στο πολυτεχνείο εκείνη την νύκτα.
  Από εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον διάλογο και να δείτε και τα βίντεο.
  Παρατίθενται επιλεκτικά μέρη του διαλόγου που οδηγούν σε συμπεράσματα που ανατρέπουν ολικά την συνεχιζόμενη απάτη 44 χρόνων.
ΣΤΑΜΕΛΟΣ:
   «Εγώ με τον Λαλιώτη, είχαμε ανοιχτή εντολή να διαπραγματευτούμε να ανοίξει η πύλη για να μπορέσουμε να μη γίνει μάχη στην πύλη, να μην υπάρξει σύγκρουση.
  Αντιπροσωπεύοντας τη συντονιστική επιτροπή, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Γιοβάνη και τον κ. Γουνελά αμέσως εκεί έξω και τους είπαμε ότι θέλουμε να ανοίξει η πόρτα και δεν έχει νόημα πια, κάποια σύγκρουση και να φύγουμε αναίμακτα.  
  Αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος και ερμηνεύω ότι κατά κάποιον τρόπο και η στρατιωτική παρουσία εκεί πέρα δεν είχε πρόθεση να δώσει μια κάποια μάχη, να επιτεθεί, ας πούμε».
  «Υπήρχανε μέσα στη θέρμη των ωρών πολλοί από μας οι οποίοι δεν θέλανε να ανοίξει η πόρτα. Θέλανε να επιτεθεί το τανκς. Θέλανε σύγκρουση. Δεν έχω τίποτα με αυτούς και δεν με χωρίζει απολύτως τίποτα».
  *Το ρίξιμο της πόρτας προήλθε μετά από συναίνεσή μας με τους επικεφαλής των αρμάτων μάχης.
  «Ο κ. Γουνελάς μας ρώτησε για να κινηθεί το άρμα, σιωπήσαμε, εγώ προσωπικά μέσα μου συναινούσα. Άλλο το «συμφώνησα» -προσέξτε- και άλλο το «συναινώ». Γιατί στόχος μου ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της συντονιστικής ήταν να ανοίξει η πόρτα και τότε η πόρτα ήτανε διαθέσιμη προς κατάληψη, να το πούμε έτσι. Καταλάβατε; Όπερ και έγινε».

  ΓΟΥΝΕΛΑΣ:
  Οι δικοί μου άνδρες που ήταν εκεί και οι υπόλοιποι -των ειδικών δυνάμεων οι περισσότεροι- ήμασταν διαλλακτικοί. Δεν πήγαμε κάτω για να σκοτώσουμε, ούτε για να μαλώσουμε με τους φοιτητές, ούτε να βιαιοπραγήσουμε ούτε να δείρουμε. Πήγαμε για να δώσουμε λύση σε μία κατάσταση. Και αυτό πιστεύω ότι κάναμε. Και νομίζω ότι αυτό ωφέλησε.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Εκείνο το βράδυ ποιοι πυροβολούσαν;
ΣΤΑΜΕΛΟΣ:
   Ν’ αρχίσουμε από το πότε πυροβολούσαν. Πυροβολούσαν από τότε που έπεσε το σκοτάδι. Υπήρξαν και κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές. Αποκλείεται αυτοί να ήταν άνθρωποι του Στρατού, ελεύθερος σκοπευτής θα πει ότι βρίσκει κούτελο στα 600 μέτρα.
  Αν λοιπόν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές, θα ‘ταν πάρα πολλά τα θύματα. Δεν το συζητάω αυτό το πράμα. Άρα αυτοί ήτανε κάποιοι πιο ερασιτέχνες επιχειρησιακώς… Είχανε, ας πούμε, κάποια σύνδεση και κάπως είχανε βρεθεί εκεί, από κάπου είχαν πάρει ένα όπλο. Αυτοί ήτανε παρακρατικοί, ήτανε της Αστυνομίας ή πιθανόν και λίγο προβοκάτορες, δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να το πω. Αυτοί κάνανε ζημιές. Ήρθανε άνθρωποι τραυματισμένοι, οι οποίοι δεχόντουσαν τις πρώτες βοήθειες και τους βάζαμε στα ασθενοφόρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρχαν στον χώρο του πολυτεχνείου ελεύθεροι σκοπευτές;
ΣΤΑΜΕΛΟΣ:
  Όχι, και να σας πω γιατί. Πιθανόν, όχι πιθανόν, είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι ήταν μια τακτική τους επιλογή να μη χτυπήσουν τον χώρο. Θα μπορούσανε.
   Δεν τραυματίστηκε κανένας από σφαίρα στο προαύλιο που να προέρχεται απέξω. Αυτό και πάλι είναι το αληθινόν, άρα το πατριωτικόν.
  Δεν ήταν οι σκοπευτές στρατιωτικοί. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό που λέω. Τελείωσε αυτό το πράμα.
 Δεν ρίξαμε εμείς τη χούντα προφανώς!
  «Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο; Δηλαδή, δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην
εκμετάλλευση διότι εμείς δεν ρίξαμε τον Παπαδόπουλο.
  Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Άρα, λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σε έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος. Δεν έχω καμία διάθεση αποδόμησης της εξέγερσης, απλά θέλω να πω την αλήθεια»

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ο ραδιοφωνικός σταθμός μπορούσε να σιγήσει.
ΓΟΥΝΕΛΑΣ
  Φυσικά, μπορούσα να κοπεί η παροχή ρεύματος και νερού αμέσως, αλλά αυτό δεν έγινε. Αν γινόταν θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την κλιμάκωση της έντασης. Δεν ξέρω γιατί δεν έγινε.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ο ραδιοφωνικός σταθμός πώς στήθηκε; Εσείς ήσασταν στη  συντονιστική. Δεν είχατε εικόνα;
ΣΤΑΜΕΛΟΣ:
  «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος έστησε τον ραδιοσταθμό. Τα μηχανήματα δεν ήτανε κατασκευή δικιά μας. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος το ‘φερε, με ποιον πρωτομίλησε, πότε ειδοποιήθηκε η συντονιστική.
   Αυτό που ξέρω εγώ να σας πω είναι ότι μόλις άρχισε να λειτουργεί ο σταθμός, εγώ εντός δύο ωρών περίμενα ή να κοπεί το ρεύμα ή ν’ αρχίσουν οι παρεμβολές.
   Το γιατί μείναμε, μου λένε πολλοί δικοί μου μην προβοκάρεις. Δεν προβοκάρω όταν λέω μα πώς είναι δυνατόν να μείναμε με ρεύμα, νερό, και σταθμό χωρίς παρεμβολές τρεις μέρες. Δεν φαίνεται λογικό αυτό το πράγμα, δηλαδή, για να το πούμε. Περί σταθμού σάς απαντώ ότι εγώ περίμενα εντός δύο ωρών ή να κοπεί το ρεύμα ή 100% μπορούσε ο Στρατός να κάνει ισχυρή παρεμβολή ή να γυρίσει την ΕΡΤ πάνω στον σταθμό.
ΓΟΥΝΕΛΑΣ
  Ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση απ’ την πρώτη στιγμή; Ενώ υπήρχανε στα κάγκελα πανό με αντιαμερικανικά συνθήματα, απ’ τον σταθμό δεν άκουσα αντιαμερικανικό σύνθημα. Γιατί περίμενα ότι ο σταθμός μόνο αντιαμερικανικά συνθήματα θα εκπέμπει, ας πούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου