Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Η ηρωίδα των Σκοπιανών και του Τσίπρα - Γκίνοβα


   Ο Τσίπρας επέλεξε να τιμήσει στο λόγο του για την ψήφιση της 

Συμφωνίας των Πρεσπων, την Ειρήνη Γκίνη ή Μίρκα Γκίνοβα, 

όπως μάλλον η ίδια προτιμούσε να την αποκαλούν.
  Ας δούμε τη βιογραφία της Γκίνοβα, όπως οι ίδιοι οι «σύντροφοι» τη διηγούνται:

  Η Γκίνοβα γεννήθηκε το 1916 στην Πέλλα. Ο πατέρας της, Κονσταντίν Γκίνοβ, είχε λάβει μέρος στην εξέγερση του Ίλιντεν (θα θυμάστε ότι ένα από τα ονόματα που πρότεινε ο Ζάεφ ήταν Ιλίντενσκα Μακεντόνια).
  Στη διάρκεια της Κατοχής, η Γκίνοβα εντάσσεται στο ΚΚΕ και πρωτοστατεί στο “μακεδονικό τάγμα” που δημιουργείται στα πλαίσια του ΕΛΑΣ το καλοκαίρι του 1944.
  Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία η Γκίνοβα δεν αναγνωρίζει, εντάσσεται στην ΤΟΜΟ (Μυστική Απελευθερωτική Μακεδονική Οργάνωση που δημιουργήθηκε στην Έδεσσα, με σκοπό «την προστασία του “σλαβομακεδονικού” πληθυσμού από τη Λευκή Τρομοκρατία των φιλο-βασιλικών και φασιστικών στοιχείων»).
  Αργότερα, στην ιδρυτική διάσκεψη του ΝΟΦ (“σλαβομακεδονική” εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1945 απορρίπτοντας τη Συμφωνία της Βάρκιζας) η Γκίνοβα εκλέγεται μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
  Το καλοκαίρι του 1946 η Γκίνοβα, που έχει ανέβει στο βουνό, συλλαμβάνεται από τη χωροφυλακή και οδηγείται στο στρατοδικείο.
  Η δίκη της με άλλους δέκα αντάρτες λαμβάνει χώρα στα Γιαννιτσά. Στην απολογία της, η Γκίνοβα λέει μεταξύ άλλων ωραίων «πατριωτικών»:
  «Είμαι [Σλαβο]μακεδόνισσα και πιστεύω στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, επειδή μόνο αυτό το κόμμα εκπροσωπεί όλους τους λαούς της Ελλάδας και εγγυάται στους “Μακεδόνες” ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους.
  Πολέμησα στην Κατοχή εναντίον του Ναζί κατακτητή.
  Με ιδιαίτερο μίσος πολέμησα εναντίον των Βουλγάρων φασιστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να ρίξουν τον “μακεδονικό λαό” στα νύχια των Ταγμάτων Ασφαλείας.»
  Στην αναγγελία της θανατικής καταδίκης η Γκίνη θα πει:
  «Δε φοβάμαι ότι θα με σκοτώσετε. Πίσω μου στέκουν χιλιάδες “Μακεδόνισσες” και Ελληνίδες γυναίκες που θα συνεχίσουν τον αγώνα. Είμαι περήφανη που πεθαίνω αγωνιζόμενη για την ελευθερία του λαού.»
   Δικαίως λοιπόν η Γκίνοβα θεωρείται εθνική ηρωίδα στα Σκόπια και σύμβολο του αλυτρωτικού τους αγώνα για «απελευθέρωση της Αιγαιατικής Μακεδονίας». Αυτήν ύμνησε στον ομιλία του ο Τσίπρας...

Ριζοσπάστης για Γκίνοβα
Καταλάβατε αδέλφια γιατί έγινε ο εμφύλιος; Το ομολογεί άλλωστε και ο Τάκης Λαζαρίδης.
** Ότι δεν κατάφεραν στον εμφύλιο με τα όπλα το έκαναν σήμερα δια της ψήφου των Ελληνόφωνων γραικύλων!
Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου