Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Δόσεις ιστορίας _ άνοδος του Μεταξά στην εξουσία

  Επειδή πολλοί νεοέλληνες κάτω από την ψευδή "πληροφόρηση" και προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, έχουν πλήρη άγνοια περί Μεταξά επιβάλλεται να δώσουμε την αληθή ιστορική πληροφόρηση.
  Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Μεταξάς ψηφίστηκε ως πρωθυπουργός με 241 ψήφους σε σύνολο 251 (27/4/1936);
  Πόσοι γνωρίζουν ότι η βουλή αυτοδιαλύθηκε (από 30/4 μέχρι 30/9/1936) παραχωρώντας απόλυτη εξουσία στον Μεταξά;
  Πόσοι γνωρίζουν ότι την 4η Αυγούστου 1936 ο βασιλιάς συναποφάσισε με τον Μεταξά την αναστολή άρθρων του συντάγματος και ο πολιτικός κόσμος (που ο ίδιος είχε παραχωρήσει την απόλυτο εξουσία στον Μεταξά) ουδόλως αντέδρασε;
Δείτε εδώ τις ψευδείς ειδήσεις από την Ελληνική τηλεόραση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΟΔΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
Εκλογές Μαρτίου  1935 – πραξικόπημα Βενιζέλου

Το Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 ήταν η συνισταμένη των συνωμοτικών ενεργειών διάφορων κύκλων και οργανώσεων της βενιζελικής παράταξης, που απέβλεπαν στην αποτροπή της παλινόρθωσης της βασιλευομένης δημοκρατίας. Πίσω από το στόχο αυτό βρισκόταν η επιθυμία των απότακτων βενιζελικών αξιωματικών να ξαναγυρίσουν στο στράτευμα και να προχωρήσουν σε ριζικές εκκαθαρίσεις των αντιφρονούντων, καθώς και η επιδίωξη των πολιτικών της ίδιας παράταξης να επανέλθουν στην εξουσία.

Εκλογές Ιανουαρίου  1936

  Αντιβενιζελικοί 144 έδρες, Βενιζελικοί 141 έδρες. Αδυναμία συνεννόησης και σχηματισμού κυβέρνησης. Στις 5 Μαρτίου 1936 διορίζεται κυβέρνηση Κ. Δεμερτζή και ο Μεταξάς διορίζεται υπουργός στρατιωτικών. Στις 14 Μαρτίου αναλαμβάνει υπουργός αεροπορίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

  Στις 13 Απριλίου 1936 πεθαίνει ο Δεμερτζής και ο βασιλιάς Γεώργιος διορίζει πρωθυπουργό τον Μεταξά. Στις 27 Απριλίου 1936 η βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Μεταξά με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές. Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε. Ποτέ άλλοτε δεν έχει ψηφιστεί κυβέρνηση με τέτοια πλειοψηφία.

  Στις 30 Απριλίου η βουλή διέκοψε πρόωρα τις εργασίες της έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να διοικήσει τη χώρα με νομοθετικά διατάγματα, υπό τον όρο να επιτηρείται από μία 40μελή κοινοβουλευτική επιτροπή.

  Η βουλή αυτοκαταργείται για 5 μήνες δίνοντας την απόλυτη εξουσία στον Μεταξά να διοικεί με νομοθετικά διατάγματα.

  Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Θεσσαλονίκης του Μαΐου 1936 ο Μεταξάς έθεσε στον βασιλιά ζήτημα δικτατορικής διακυβέρνησης της χώρας. Η αντίδραση των αστικών κομμάτων στη δικτατορία ήταν χλιαρή επειδή και ενωρίτερα είχαν επιβληθεί ή είχαν γίνει απόπειρες επιβολής δικτατορίας και από άλλους πολιτικούς (περιλαμβανομένου του Βενιζέλου), και η άρση των κοινοβουλευτικών θεσμών εθεωρείτο επιτρεπτή προκειμένου να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου