Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Μακάριος καλεί Τούρκους στην Κύπρο

Ο "εθνάρχης" Μακάριος καλεί τους Τούρκους στην Κύπρο.

Στις 19 Ιουλίου 1974 στον ΟΗΕ αναφέρει:

 "Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι εισβολή και από τις συνέπειές του υποφέρει ολόκληρος ο λαός της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκοι".

 Τη επόμενη ημέρα μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο για να προστατέψουν τους ομοεθνείς τους, που "υπέφεραν από την εισβολή των Ελλήνων", όπως ο ίδιος ο Μακάριος δήλωσε στον ΟΗΕ.

Ιδού η πρόσκληση του Μακαρίου προς τους Τούρκους.

Το ακριβές κείμενο της ομιλίας - πρόσκλησης.

 " Το πραξικόπημα του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας συνιστά ανακοπή της προόδου των συνομιλιών προς λύση. Επιπλέον, θα είναι μια συνεχής πηγή ανωμαλιών στην Κύπρο, οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι πολύ σοβαρές και εκτεταμένες, εάν επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έστω και για λίγο.

  Απευθύνω έκκληση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η ανώμαλη κατάσταση, που δημιουργήθηκε από το πραξικόπημα της Αθήνας.

  Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ώστε η συνταγματική τάξη στην Κύπρο και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου να αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση.

  Όπως έχω ήδη δηλώσει, τα γεγονότα στην Κύπρο δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων της Κύπρου. Επηρεάζονται και οι Τούρκοι της Κύπρου.

  Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι εισβολή και από τις συνέπειές του υποφέρει ολόκληρος ο λαός της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκοι."

  Κατά την δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου όταν ρωτήθηκε για την απόπειρα εναντίων του Μακαρίου, απαγορεύτηκε (0,58 min) βίαια, από τον πρόεδρο, η οποιαδήποτε απάντηση του Ιωαννίδη, τονίζοντας ότι δεν δικάζεται για την Κύπρο.

  Γιατί τόση αγωνία να μην ακουστεί ο Ιωαννίδης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου