Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Υπάρχουν και θηλυκές επενδύσεις για τους δήμους

   Φίλοι του ΚΚΕ και άλλοι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί συχνά λέτε:

«εμείς θέλουμε ενέργεια για τον λαό και όχι για τους καπιταλιστές, εκεί στα πικ νικ που κάνετε ενάντια στις ανεμογεννήτριες»!

  Ήρθε η ώρα να αποδείξετε αν πράγματι το εννοείτε και το πιστεύετε.

  Δυστυχώς ο καπιταλιστικός φιλελευθερισμός οδήγησε στην δυνατότητα ιδιωτών επιχειρηματιών να ιδιοποιούνται τις πρώτες ύλες (παλαιότερα πετρέλαιο και σήμερα ήλιο και αέρα) παράγοντας και πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια.

  Υπάρχει όμως ένα παραθυράκι ανοικτό. Εν όψει των δημοτικών εκλογών μπορούν, όσοι πραγματικά βλέπουν μπροστά, να θέσουν θέμα αξιοποίησης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας προς όφελος των δήμων και κατ’ επέκταση των δημοτών.

   Υπάρχουν στα όρια δήμων περιοχές με αστείρευτο και αξιοποιήσιμο αιολικό δυναμικό. Επίσης υπάρχουν περιοχές (που δεν είναι καλλιεργήσιμες) με αξιοποιήσιμο ηλιακό δυναμικό. Ηλιακό δυναμικό μπορούν να δώσουν και όλες οι στέγες δημοσίων και δημοτικών κτιρίων.

   Τώρα φωτισμένοι άνθρωποι που φιλοδοξούν να προσφέρουν στον τόπο τους, ήρθε η ώρα να αγωνιστούν για δημοτικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Να αγωνιστούν για φράγματα που θα αξιοποιήσουν το νερό ποταμών και χειμάρρων της περιοχής τους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Αυτό θα σημαίνει μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες της περιοχής και μακροπρόθεσμα μεγάλα κέρδη για τους δήμους που θα είναι ανταποδοτικά για τους πολίτες τους.

  Ιδού μια ευκαιρία στους δήμους για θηλυκές επενδύσεις που θα προσφέρουν και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους δημότες τους, αλλά και δυνατότητες οικονομικής ευμάρειας και κατ’ επέκταση σημαντικών έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

  * Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσουν την εκμετάλλευση του λαϊκού αγαθού  (όπως θα έλεγε και το ΚΚΕ), του ήλιου και του αέρα από τους ιδιώτες.

  Είναι νόμος, εκεί που εμείς δεν θα θέλουμε και δεν θα μπορούμε, θα έρχονται οι επιχειρηματίες να το παίρνουν και να μας το πουλάνε.

Η Ανάβρα δείχνει το δρόμο!

  Το παγκόσμιο επιτυχημένο πείραμα της Ανάβρας Μαγνησίας δείχνει τον δρόμο. Το πέτυχαν σε ένα χωριό.

  Σήμερα στους δήμους που καλύπτουν ευρύτερες εκτάσεις από ένα χωριό είναι πιο εύκολη αυτή η προοπτική.

Γιάννης Σιτές - φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου