Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Άγιος Φανούριος στο Λουτράκι … (Παπα Προκόπης)

 Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Παπαδόπουλος.

Ένας παπάς θρύλος για το Λουτράκι.  Η συμβολή του στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι ήταν καθοριστική κατά την δεκαετία του 1960.

  Όταν ολοκληρώθηκε το έργο αυτό ως ανταμοιβή εισέπραξε από τον τότε δεσπότη δυσμενή μετάθεση στο Γαλατάκι Κορινθίας.

  Τότε λεωφορείο τις Κυριακές μετέφερε Λουτρακιώτες στο Γαλατάκι να βιώσουν την Θεία Λειτουργία από τον παπα Προκόπη.

  Κατάφερε μετά να κατοικήσει δίπλα σε ένα έρημο τότε εκκλησάκι στα ανατολικά του Λουτρακίου, τον Άγιο Φανούριο.

  Αυτό το έρημο κλειδωμένο εκκλησάκι κατάφερε ο παπα Προκόπης να το μεγαλώσει, να το ανακαινίσει, να το αγιογραφήσει και σήμερα να είναι σχεδόν ενορία. Ανήκει στον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη ως προσκύνημα.

  Στην πράξη όμως λειτουργεί ως ενορία με μόνιμους ιερείς, ψάλτες κλπ. Πλήθος κόσμου εκκλησιάζεται μόνιμα στο πάλαι ποτέ έρημο εκκλησάκι.

  Ένα απόλυτο έργο του αείμνηστου παπα Προκόπη.

  Εις ανταμοιβή και αυτού του έργου του Πατρός Προκοπίου ο ίδιος και πάλι δεσπότης αρνήθηκε την ταφή του στον χώρο του Ι. Ναού του Αγίου Φανουρίου. Έγιναν επεισόδια τότε (1998) και με την επιμονή του λαού του Λουτρακίου έγινε η ταφή εκεί. Σήμερα η προτομή του πατρός Προκοπίου θυμίζει πάντα το έργο του.

  Κατά την διακονία του πατρός Προκοπίου στην Παναγία Γιάτρισσα και αργότερα στον Άγιο Φανούριο στο Λουτράκι, συνέβαινε το εξής εκπληκτικό γεγονός.

  Πούλμαν συνέρρεαν από την Αθήνα την Μεγάλη Πέμπτη να ακούσουν από το στόμα του παπα Προκόπη, το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου …».

  Εις ανάμνηση δείτε δύο βίντεο. Ένα με μέρος της Θείας Λειτουργίας και ένα με το «Δεύτε λάβετε Φως …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου