Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Περί επιταφίων - εγκωμίων της Παναγίας και απολυτικίων ...

 Τα τελευταία χρόνια διάφορες μόδες εδράζονται στις εκκλησίες. Υπάρχει μάλιστα και το κακόγουστο θέαμα μπαίνοντας εντός ναών, αντί το μάτι σου να πεύτει στην εικόνα του Χριστού να ελκύεται από έναν τεράστιο κουμπαρά που γράφει.

  "Τον οβολόν σας για τον στολισμό του επιταφίου της Παναγίας μας"!

 Ο πατήρ Σάββας Αγιορείτης πήρε θέση για το κακόγουστο και ρωμαιοκαθολικό "έθιμο" που προέρχεται όχι τυχαία από νησιά των κυκλάδων.

 Η απορία μας. Πως επιτρέπουν οι κατά τόπους επίσκοποι την παραβίαση του επίσημου τυπικού της εκκλησίας και να εφαρμόζεται σε κάθε ναό το γνωστό "άλλου παπά ευαγγέλιο"!

 Τέτοιες συμπεριφορές, όχι δεν βοηθάνε στην καλλιέργεια της  πνευματικότητας και πίστης του ποιμνίου, αλλά αντίθετα εκθέτουν και την ίδια την εκκλησία.

  Αλήθεια οι δήθεν νεωτεριστές ιερείς σε ποιο μέρος του τυπικού βρήκαν να υπάρχουν επιτάφιοι και εγκώμια της Παναγίας και των Αγίων.

  Επίσης πόση προβολή ή αυτοπροβολή των υμνογράφων της εκκλησίας. Σε εορτές νέων σχετικά Αγίων εμφανίζονται ακολουθίες διαφόρων συγγραφέων - υμνογράφων με πολλά διαφορετικά τροπάρια και πολλά διαφορετικά απολυτίκια.

 Τι γίνεται εκεί στα ανώτερα κλιμάκια. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία ακολουθία και σε άνα απολυτίκιο για τον κάθε Άγιο;;;

  Δεν νομίζουν ότι αυτή η πρακτική προβάλει το εγώ σε ένα χώρο που χρέος του είναι να καταπολεμά το εγώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου